[MCI] A2: Cercar drivers

Els drivers són imprescindibles si es necessita controlar algun maquinari. Quantes vegades quan esteu amb el vostre ordinador us ha aparegut un quadre de diàleg sol·licitant la instal·lació d'un driver?

Els drivers són programes que permeten a l'ordinador interactuar amb els diferents perifèrics o components. Per exemple: impressora, escàner, webcam, targeta gràfica, etc. La paraula drivers fa referència als controladors, és a dir, els programes que permeten a l'ordinador controlar o conduir els perifèrics i els components.

Per això, és vital per a l'ordinador tenir els drivers adequats. Generalment els drivers vénen en un CD amb el component informàtic per poder instal·lar-ho adequadament. De totes maneres, de vegades, aquests CDs s'acaben perdent o directament es queden obsolets per la sortida d'un nou sistema operatiu.

Avui aprendrem a cercar els drivers més recents en Internet.

PRÀCTICA

El primer pas a l'hora de buscar els drivers d'un component és tenir clar la seva marca i el model. Per exemple, HP Laserjet CP1215.

La font més fiable per aconseguir els drivers és la pàgina web del fabricant. Per exemple, si volem buscar els drivers d'una impressora HP, buscarem en primer lloc a la pàgina web de HP. Per regla general, aquestes pàgines web tenen un apartat de Suport/Assistència/Drivers.


Finalment, buscarem el producte a través del model i descarregarem els drivers corresponents al sistema operatiu en què instal·larem el component. Per exemple, si utilitzem Windows 7, descarregarem els drivers corresponents a Windows 7.


ACTIVITAT

Cerca els següents drivers:
 

Producte
Sistema Operatiu
Impressora
HP Laserjet Pro P1102
Windows 8.1 (32 bits)
Impressora
Epson Aculaser M1200
Windows XP (64 bits)
Escàner
Canon CanoScan LiDE 210
Windows 7 (64 bits)
Targeta gràfica
NVIDIA Quadro 6000
Linux (64 bits)
Targeta de xarxa
TP-Link TL-WN722N
Windows Vista (32 bits)
Placa base
GIGABYTE GA-EP41-UD3L rev. 3.3
Windows XP (32 bits)
Webcam
Logitech HD Pro Webcam C920
Windows 7 (32 bits)

Copia els enllaços en un document de text, fes una captura de pantalla de cadascun i envia el teu treball al Moodle.

[MCI] A1: Processador i memòria cau


Proyecto Autodidacta és una web on podeu trobar informació sobre informàtica explicada en un format de còmic. Us ho recomano perquè és una forma més amena d'aprendre informàtica.

L'activitat que farem avui és descarregar el següent document complet des d'aquí. Després has de llegir els dos fulls situats a les pàgines 21 i 22 i contestar les següents qüestions a un document que penjaràs al Moodle:

1. Què passaria si li traguéssim el ventilador a un processador? Per a què serveix el ventilador?

2. Com es diu el lloc de la placa on reposa el microprocessador?

3. Amb quina unitat es mesura la velocitat del micro per processar dades?

4. Per a què serveix la memòria cau (caché)? On es troba?

5. Quines dues coses cal tenir en compte per comprar un bon processador?

6. Quins tres factors hem de tenir en compte per comprar un bon ordinador?

7. Busca a Internet els processadors de la següent taula i completa-la.

[MSI] T1: Treball sobre els virus

Avui començareu a fer un treball per parelles sobre els virus. El treball consisteix en fer una presentació de diapositives mitjançant el GoogleDrive.

S'avaluarà que es parli dels punts demanats i, a més, la correcció ortogràfica i la presentació. Recordeu que a una presentació de diapositives són molt important les imatges que il·lustren els continguts. Ara bé, no abuseu d'elles ja que podeu recarregar massa el fitxer. No oblideu també que la selecció dels colors i les lletres són fonamentals per ajudar a transmetre el missatge.

Aclariment: el treball caldrà presentar-lo en públic davant la classe.
 
Data màxima de lliurament:  26 de novembre de 2013

Web amb informació sobre seguretat i virus.

El treball ha de contenir diapositives que tractin cadascun d'aquests punts:


- Què és un virus (Explicar què és un virus)

- Efectes i danys (què passa al teu PC si tens un virus)

- Tipus de virus: cucs (gusanos), keylogger i trojans

- Exemple de virus actual (mirar web de Seguretat). Ramsomware.


- Futures amenaces


- Com es propaga un virus? (com s'infecta PC)

- Com evitam infectar-nos?


- Què és un antivirus?


- Tipus d'antivirus (pagament, gratuïts, en el núvol, exemples comercials i preus)





Els grups queden així:


- Álvaro i Daniel
- Antonio i Samuel
- Jonatan i Ely
- Jeans Pierre i Pedro
- Isra i Juan
- Javier i Josevi
- Luís i Kevin
- Héctor i Hugo

[MSI] A8: Adblock Plus



Adblock Plus és una extensió que podem instal·lar als principals navegadors d'Internet i que ens permet filtrar continguts. Aquest complement, també disponible com a APP per a Android, oculta la publicitat de determinats llocs web com Youtube o Facebook.

- Extensió per a Mozilla Firefox.

- Extensió per a Chrome.

- App per l'Android.

L'aplicació per a l'Android es va eliminar de Google Play. Aquí teniu el per què.

Si estàs interessat en instal·lar-lo a la teva tablet o a l'smartphone Android, segueix les passes d'aquesta guia.

ACTIVITAT

1. Instal·la Adblock Plus al navegador o al teu telèfon.

2. Posa al teu bloc una captura de pantalla on es pugui comprovar que està en marxa al dispositiu.

[MSI] A7: Software espia



El software espia (spyware) és aquell programari que transmet informació personal del nostre ordinador a algun lloc d’Internet sense consentiment explícit.

Si al navegador veiem barres d’eines que no s’han instal·lat intencionadament, si el navegador es penja o si la pàgina d’inici del navegador canvia sense el nostre coneixement, probablement tenim programari espia.

Però encara que no detectem res, potser estem infectats ja que cada vegada surten espies que registren els hàbits de navegació de forma silenciosa per tal de crear un perfil de mercat que després serà venut a empreses de publicitat.

El programari espia pot arribar amb programes freeware o shareware descarregats d’Internet, o mitjançant el correu electrònic o del Messenger, o com un ActiveX que s’instal·la.

En determinades pàgines Web, moltes d’elles amb intencions ocultes, s’inclouen programes o objectes que s’instal·len sense que ens n’adonem. Aquestes aplicacions serveixen per dur un seguiment de la víctima i les cookies poden participar en aquest procés. Així, netejar qualsevol rastre és la tasca que realitzen programes com Malwarebytes o SpyBot Search & Destroy. Aquestos programes poden funcionar mentre treballem, igual que els antivirus. La seva efectivitat està garantida per contínues actualitzacions per Internet.

ACTIVITAT

1. Instal·leu el Malwarebytes al vostre PC.

2. Actualitza la base de dades del programa i fes una captura de pantalla.

3. Fes un escaneig ràpid a tot l'equip i fes una captura de pantalla amb els resultats obtinguts.

4. En cas d'obtenir resultats, neteja'ls.


Deseu la feina a una entrada del vostre bloc.

[MSI] A6: CCleaner


CCleaner és una aplicació que s'encarrega d'optimitzar i netejar el sistema operatiu Windows. Entre d'altres opcions, permet netejar arxius temporals del sistema, d'aplicacions de tercers i dels navegadors web més populars del mercat. També permet esborrar cookies, historials de navegació, formularis autocompletats, etc. Una de les funcionalitats més destacades és la neteja del registre del sistema operatiu Windows, en esborrar totes les entrades que fan referència a programes que s'han desinstal·lat o inclouen rutes falses.

CCleaner és una aplicació gratuïta i disposa de versions per als sistemes operatius Windows XP, Vista i Windows 7, en 32 i 64 bits.


PRÀCTICA


Instal·la CCleaner a la teva màquina virtual.


1. Entra a les següents seccions i fes una captura de pantalla del abans i després de:

A) Limpiador. Contesta també per a què serveix i què neteja.

B) Registro. Explica què neteja.

C) Inicio. Què hi ha en aquesta secció? Què fa CCleaner amb les entrades?


2. Què és el CCleaner?

3. D'on el podem descarregar?





Desa la feina a un document de Writer.

Entrada extreta de PCPI IES Vallecas1

[MSI] AA1: Salvados: ¿Nos espían?



Al programa Salvados de Jordi Évole @jordievole qüestiona les nostres pràctiques a la xarxa i amb els nostres dispositius mòbils. És veritat que qualsevol pot accedir a les dades que transferim per la xarxa? Amb quin propòsit. 

Avui veure'm ¿Nos Espían? Aquí el programa complet.

ACTIVITAT

1. Què és un hacker? Chema Alonso és un hacker bo o dolent? Per què?

2. Chema Alonso afirma que es dedica a la seguretat informàtica. En què consisteix aquesta feina?

3. Per què una xarxa wifi oberta o Free és un perill?

4. Al vídeo diuen que les aplicacions NO-OFICIALS poden infectar el nostre dispositiu mòbil o el PC. Quin tipus d'aplicacions són? D'on les podem descarregar de manera segura?

5. Quin propòsit tenen les persones que es dediquen a atacar els smartphones?

6. Què és el SITEL, a què es dedica?

7. Revisa el teu correu de gmail i mira si reps publicitat d'algun tipus? Què t'ofereixen? Té a veure amb els teus interessos? 

8. Despres de veure el vídeo, creus que actues de manera segura? Digues alguna mesura de seguretat que no apliques i que recomanaries.

[MSI] A5: Antivirus

Els virus són programes maliciosos amb l'objectiu d'obtenir informació privada, aprofitar la capacitat d'emmagatzematge, robar contrasenyes, codis de targetes de crèdit usats per a comprar per Internet, gravar l'àudio de ca teva a través del micròfon i fins i tot mostrar en temps real el que ocorre a través de la webcam d'un usuari. Això atempta contra la seguretat del nostre PC i la de les nostres dades.

Per a protegir el nostre PC ens ajudem dels ANTIVIRUS que són programes que mantenen a ratlla els VIRUS i eviten que entrin en el sistema operatiu. Si ja estan instal·lats, els elimina. Un antivirus pot ser resident en el sistema, és a dir un programa que s'inicia en arrencar l'ordinador i està sempre carregat en memòria. En tot moment està operatiu i vigilant davant la possible entrada de virus. Aquesta opció és la més segura però pot provocar una ralentització en les funcions de l'ordinador, (com en la càrrega d'arxius, en la lectura de dispositius, etc.).

Altra opció és un antivirus que passam de tant en tant en el nostre PC per a detectar virus instal·lats i eliminar-los, sense que aquest estigui permanentment en memòria.

Els antivirus poden ser de pagament o gratuïts. Si no volem pagar per l'antivirus és preferible instal·lar un gratuït a un de pagament piratejat per les següent raó: el gratuït és actualitzable a través d'Internet, de manera que està sempre alerta davant nous virus que vagin sorgint. El piratejat és una còpia, així que solament està operatiu durant poc temps, no s'actualitza així que no reconeix virus nous, no sent de cap utilitat a les poques setmanes de la seva instal·lació.

Vegem com funciona un antivirus a través d'uns dibuixos animats.




ACTIVITAT

1. L'antivirus del vídeo, era resident? Què significa que un antivirus sigui resident?

2. Si hi havia antivirus, per què es va infectar el sistema? 


3. Què és un correu en cadena?


4. Qui és la "gran fletxa"?


Escriu les teves respostes al Moodle

Informació extreta de PCPI Vallecas

[MSI] Comparativa antivirus gratuïts



A la web Onsoftware, Fabrizio Ferri ha realitzat una comparativa entre algunes versions actuals d'antivirus gratuïts. 

Podeu mirar l'article complet des del següent enllaç.

[MSI] Virus i antivirus

[MSI] A3: Registre de Windows













El registre de Windows és una espècie de base de dades que es troba a l’ordinador i que emmagatzema la majoria de les dades de configuració del sistema (des dels de baix nivell, com els controladors que cal carregar en una targeta gràfica, fins la configuració específica d’una aplicació, com la pàgina d’inici que cal mostrar al navegador). El registre té una estructura jeràrquica la qual cosa significa que està construït com un arbre.

El registre el podem editar si executem el comandament “regedit” dintre de l’opció “ejecutar” de la barra d’inici de Windows.


Més informació sobre casos de modificació del registre de Win XP aquí.

Aquí casos per a Windows 7

També hi ha disponibles trucs de personalització del Windows 7.

ACTIVITAT

- Obre la màquina virtual.

- Fes una còpia del registre de Windows: Ves a inicio, ejecutar, escriu "regedit" i punxa a Archivo i després a "Exportar".

1. Consulta aquesta web o alguna altra i prova dos casos pràctics de modificacions del registre de Windows. Explica'ls i fes una captura de pantalla que ho demostri.

[MSI] AR1: Neteja de la pantalla

Pols, marques de dits o taques són algunes de les coses que podem trobar-nos a les pantalles de telèfons, Tablets o portàtils. Us heu preguntat quina és la forma correcta de netejar-los?

Aquí tenim un vídeo de ConfiguraEquipos.com en que se'ns parla d'això.



ACTIVITAT

Fes una entrada al teu bloc on expliquis com s'ha de fer neta la pantalla d'aquests dispositius electrònics. Acompanya la teva explicació amb algunes imatges.

[TIC] AA2: Comunicació Màquina virtual

 
Com sabeu, la màquina virtual que genera el programari VirtualBox, disposa de connexió a Internet. Una forma de passar-se arxius de la màquina real a la virtual és mitjançant el correu electrònic. Però aquesta no és una solució òptima. 

Existeix la possibilitat de passar-se arxius entre el vostre PC i el virtual de manera més senzilla.

Podeu seguir aquestes instruccions per aconseguir-ho.

Quan ho aconsegueixis, fes una captura de pantalla que ho demostri i penja-la al teu bloc. Avisa el professor quan hagis acabat.

[MSI] A2: Compressió i descompressió d'arxius

 Comprimir un arxiu o conjunt d’arxius consisteix en reduir la seva grandària, sense que existeixi una pèrdua d’informació. Aquesta reducció de grandària ens permetrà:

-    Ocupar menys espai als suports d’emmagatzemament.

-    Major agilitat en el transport del fitxer per Internet.

-    Mantenir còpies de seguretat.

Quan la compressió es realitza sobre més d’un fitxer, en un fitxer destí també es porta a terme el procés d’empaquetament. Això consisteix en agrupar tota una relació de fitxers en un fitxer destí el nom del qual identifiqui la relació de fitxers que conté. Es pot realitzar un empaquetament sense necessitat de comprimir.

Al mercat existeixen moltes utilitats per a comprimir i descomprimir fitxers de Windows. Entre les més utilitzades estan Winzip i WinRAR. WinRAR és un compressor/descompressor d’arxius que admet molts formats de fitxers comprimits (.zip, .rar, .iso, .arj o .cab entre altres).

Aquestes eines ens permeten també establir una contrasenya per tal de poder descomprimir els arxius i que, sense ella, l’arxiu serà il·legible.

Per a més informació sobre el funcionament del Winrar,  podeu veure aquest document de Proyecto Autodidacta o consultar els següents vídeos:

PRÀCTICA

1. Quins altres formats de compressió existeixen a banda del .rar?

2. Crea al teu escriptori una carpeta anomenada "pràctica_Winrar" i posa-hi dintre dues activitats de classe. Fes una captura de pantalla.

3. Comprimeix el fitxer de manera que quedi l'arxiu "pràctica_Winrar.rar". Fes una captura de pantalla.

4. Cerca l'opció per posar al fitxer una contrasenya de manera que demani un password en obrir l'arxiu. Fes una captura de pantalla de les opcions que has hagut de marcar i una altra que demostri com et demana el password d'obertura. Explica tot el procés que has seguit per fer-ho.

5. Aquesta vegada, modifica el fitxer perquè surti un comentari dins el Winrar. Fes una captura de pantalla de l'opció que has marcat per aconseguir-ho i una altra de com apareix a l'usuari.

Desa la informació al Moodle.

    [MSI] A1: Speecy

    Speccy és un programa per a Windows, gratuït i d'ús lliure, desenvolupat per Piriform (els creadors d'entre unes altres, conegudes aplicacions com CCleaner, Recuva i Defraggler).

    Es tracta d'una eina que en molt pocs segons ens informa d'una quantitat important de detalls dels components del nostre equip: placa base, cpu, memòria Ram, Targeta gràfica, so, discos, etc.

    Speccy, ens ofereix informació a fons dels detalls tècnics del maquinari del nostre equip, informació que ens pot ajudar en cas que tinguem algun problema en el PC, si desitgem actualitzar els drivers, o bé, per comprovar si els components es corresponen amb allò especificat en la nostra compra.





    ACTIVITAT

     Descarrega, instal·la i executa el programa Speecy i cerca els següents detalls del teu pc:

    1. Processador (model, socket, número de nuclis)

    2. Placa base: model i fabricant

    3. Targeta gràfica: model i fabricant

    4. Memòria RAM (capacitat en GB, tipus, número de slots o ranures)

    5. Targeta d'àudio.

    6. Targeta de xarxa: nom i adreça IP

    7. Model del xipset

    8. Marca i versió de la BIOS

    9. Disc dur (marca, capacitat en GB, interfície SATA o IDE)

    10. Quantitat de memòria de la targeta gràfica (en MB o GB)

    11. Quantitat de particions del disc dur

    12. Versió de SO instal·lat.

    Contesta aquestes preguntes a un document al Moodle. El fitxer ha de tenir cada resposta i la imatge que ho justifiqui. Però alerta, que siguin jpg.

    [TIC] Google Data Center



    Com és un centre de dades de Google?


    Aquests dies Google ha llençat en premsa una notícia segons la qual se'ns permet visitar sense moure'ns de casa els centres de dades d'Iowa, Bèlgica o Finlàndia. Han creat una web on podeu visualitar les imatges.

    Per altra banda, també han penjat un vídeo amb una visita guiada.

    [TIC] A8: Windows 8

    Windows 8 és el nou sistema operatiu de Microsoft. A classe hem provat diverses coses amb ell i hem vist que la principal novetat és la incorporació de Metro que és una interfície gràfica enfocada a dispositius tàctils com tablets.



    Ara bé per a cada Windows existeixen bàsicament dos tipus de llicència:


    - Completa (Retail): els productes de Windows s'adquireixen a través d'una botiga (física o en línia), tenen llicències individuals i s'activen en línia o per telèfon.

    - Actualització (Upgrade): aquestes llicències són més barates. Estan dirigides als usuaris que ja tenen una llicència de la versió anterior del sistema operatiu Windows i que volen canviar al nou. Per exemple, l'actualització de Windows 7 a Windows 8.

    Cada còpia adquirida ve amb un únic producte clau (imprès en l'envàs del producte), que l'usuari introdueix durant la instal·lació del producte per realitzar l'activació en línia o per telèfon.


    ACTIVITAT


    1. Esbrina el preu de l'actualització de Windows 7 a Windows 8.1. Demostra-ho incloent l'enllaç d'on has agafat la informació.

    2. Completa la següent taula amb el preu i l'enllaç de la pàgina d'on ho has trobat. Pots buscar a Microsoft, APP, Alternate, Beep, PCComponentes... Però han de ser botigues OFICIALS. No són vàlids llocs com Ebay.

    3. A quins dispositius s'instal·la·la Windows RT. Demostra-ho incloent l'enllaç d'on has agafat la informació.

    4. Si un client et demana que necessita tenir l'Escriptori Remot de Windows, quina versió de Windows 8.1 li oferiries: Pro o RT? Justifica la resposta amb una captura de pantalla, si cal.

    5. El Windows 8 té tres productes diferents: RT, Windows 8.1 i Windows 8.1 Pro. Per què creus que n'han fet tants? Això és bo o dolent? Tu quin compraries?


    6. A la web de Microsoft apareix un producte anomenat Windows 8.1 Pro N. Què significa aquesta N?

    [Tutoria] Com serà la feina del futur?

    Quina feina vols fer quan acabis els estudis?

    Creus que podràs treballar tota la vida a la mateixa professió?

    Què saps fer tu bé? Què t'agrada?

    Saps com serà la feina del futur?


    Autor: Expertos digitales

    [TIC] AR1: Sistemes operatius











    Vos deixe un article sobre els sistemes operatius més utilitzats en ordinadors actuals. En aquest article ens parlen dels principals: Windows, Linux i Mac Os.

    A) Contesta al Moodle les següents preguntes:

    1. Es pot instal·lar Linux en qualsevol ordinador? 

    2. Què és el millor de Windows? i el pitjor? 

    3. Què és el millor de Mac OS? i el pitjor? 

    4. Quin tipus d'usuari prefereix Linux? 

    5. Quin sistema és el més afectat pels virus?

    6. Per a quin sistema tindràs més problemes per a trobar jocs? 

    7. Quin és el més car? i el més barat? 

    8. Quin instal·laries tu? per què?

    B) Cerca per Internet i posa l'enllaç del preu actual de:

    1. Ubuntu Linux
    2. Mac OS X Mavericks
    3. Windows 8.1

    Posa un enllaç de la web on has vist el preu de cada sistema. 

    Aquesta activitat es lliura al Moodle

    Activitat extreta del PCPI IES Santo Domingo Savio

    [TIC] A7: Distribucions Linux


    Una distribució Linux (col·loquialment anomenada distro) és una distribució de programari basada en el nucli Linux que inclou determinats paquets de programari per satisfer les necessitats d'un grup específic d'usuaris, donant així origen a edicions domèstiques, empresarials i per a servidors. En general estan compostes, total o majoritàriament, de programari lliure, encara que sovint incorporen aplicacions o controladors propietaris.

    A Espanya, les diferents comunitats autònomes han desenvolupat distribucions Linux basades en Debian i Ubuntu i orientades a l'àmbit educatiu.


    ACTIVITAT

    A classe hem vist les distribucions Red Hat, Fedora, Suse, Debian, Ubuntu i Mandriva.

    1. Fes una taula a un document on hi posis el nom de cada distribució, l'an y que va sortir, la seva darrera versió, la web oficial i el seu logotipus.

    2. Fes una taula on posis el nom de cada comunitat autònoma juntament amb la seva versió Linux. Afegeix també l'enllaç a la seva pàgina principal.

    Envia el document al Moodle 

    Fonts d'informació: Onsoftware Bloc

    [TIC] A4: Màquina Virtual


    Un sistema de virtualització de programari és un programa que és capaç de simular un sistema físic amb unes característiques maquinari determinades. Quan s'executa el programa simulador, el que estem fent és reproduir un entorn d'execució similar a un ordinador físic. El sistema en qüestió disposarà del seu processador o processadors (pot ser més d'un), BIOS, targeta gràfica, memòria RAM, targeta de xarxa, sistema de so, connexió USB, i disc dur que també pot ser més d'un.

    El virtualitzador ens permetrà executar diversos ordinadors (sistemes) dintre d'un mateix maquinari de manera simultània, encara que cal tenir en compte el consum que això implica.

    Des del punt de vista informàtic, una màquina virtual és un programari que crea un entorn virtual entre el sistema informàtic que l'alberga l'usuari final, permetent que s'executi un programari determinat.


    Entre molts programes, utilitzarem a classe el VirtualBox de l'empresa Oracle que es llença amb llicència GPL. El podeu descarregar d'aquí.

    Aquí teniu un vídeo sobre la instal·lació del programa.



    Altres màquines virtuals que podeu provar són:

    - Virtual PC 2007

    - Windows XP Mode

    - VMWare

    PRÀCTICA

    L'objectiu d'aquesta pràctica és crear una màquina virtual de 10 Gb de disc dur i 512 MB de RAM on instal·larem el Windows 7. Per fer-ho hem d'instal·lar el programari Virtualbox que tens al NAS del centre. Allà també trobareu la ISO per a instal·lar el Windows 7.

    1. Crea un usuari amb el teu nom que sigui PQPI i amb contrasenya sacolomina. Inicia sessió amb aquest usuari nou. Fes una captura de pantalla que demostri que has creat l'usuari.

    2. Què és una màquina virtual després del que has vist?

    3. Digues quins són els avantatges i inconvenients que hi pot tenir treballar amb una màquina virtual.

    4. Quina diferència hi ha entre un sistema operatiu de 32 bits i de 64 bits?
    Desa la informació a un fitxer al Moodle.

    [TIC] Història dels sistemes operatius MAC

    Historia Del Sistema Operativo Mac

    [TIC] Instal·lació de Windows XP

    Aquí teniu un vídeo per repassar els passos d'instal·lació de Windows XP.

    [TIC] Steve Jobs: fundador d'Apple




    Mag de la informàtica, visionari de la tecnologia, geni de l'era digital... són moltes les paraules que defineixen Steve Jobs. El 2011 va morir el fundador d'Apple, als 56 anys, malalt de càncer. La malaltia, que consumia el seu cos des de 2004, no li va llevar forces per seguir creant i innovant. Fins el darrer moment va sorprendre el món amb els seus enginys entorn del logo d'una poma mossegada. L'ordinador Mac, l'iPhone o l'iPad han canviat la vida de milions de persones. Moltes d'elles veien en Steve Jobs el símbol d'algú que no es movia per diners, malgrat ser multimilionari. Les seves idees i la seva filosofia van ser part de la fórmula del seu èxit, i s'han convertit en una espècie de guia espiritual per a molts.

    Aquí podeu veure un reportatge d'Informe Semanal (TVE) sobre la seva vida.


    [TIC] A3: Administrador de tasques

     El sistema operatiu Windows compta amb una eina anomenada “Administrador de tasques”. Serveix per a:

    • Parar un programa que no respon.
    • Aturar una aplicació que consumeix molts recursos de memòria o CPU.
    • Aturar aplicacions instal·lades de forma secundària per programes.
    • Aturar processos que ralentitzen la navegació en Internet, com els que usen els programes per a actualitzar-se.
    • Detectar virus i malware que ha entrat a l'equip.

        Per accedir a l’administrador de tasques cal prémer Ctrl + May + Esc.

    La primera pantalla amb què ens trobem és la següent on podem veure quins programes s’estan executant al nostre ordinador.


    Després tenim la pestanya “processos”. Aquí podem veure les aplicacions que està executant l’ordinador. Mentre que a la pestanya “Aplicaciones” sols surten aquells programes que ha executat l’usuari, a la pestanya “Procesos” apareixen totes les aplicacions que estan executant-se al sistema.


    En aquest punt és important l’opció “Finalizar proceso” que ens ajudarà a tancar un programa que estigui en estat “No responde”.

    Per últim podem veure la pestanya “Rendimiento” on podem veure l’ús de la CPU i de la memòria RAM que s’està usant a l’equip.


    Per últim, aquí us deixe un llistat dels processos que us podeu trobar a l'administrador de tasques de Windows.

    PRÀCTICA

    1. Obri el programa Adobe Reader, Paint i la calculadora de Windows. Fes una captura de pantalla del teu "Administrador de tareas". Assenyala el procés i posa al costat el nom del programa.
    Per exemple, si et trobes notepad.exe, hauràs de dir que correspon al bloc de notes.

    2. Revisa la pestanya processos del teu administrador de tasques, localitza tres processos diferents dels que has obert abans. Si cal, utilitza aquest enllaç per esbrinar a quins programes corresponen.

    Fes una captura on es vegin els tres programes i digues a quin programa corresponen i què fa el programa.

    Penja el document al Moodle

    Projecte col·laboratiu amb CEIP Portal Nou

    Dijous passat vam posar en marxa un nou projecte de col·laboració. Segons això, es realitzaran tasques de suport informàtic a un centre educatiu proper, el CEIP Portal Nou

    L'objectiu és integrar els alumnes en un entorn real on es generin avaries. En una primera fase vam realitzar el muntatge d'una aula informàtica fent destria dels aparells que funcionaven i els que eren per a llençar. Així doncs, hem deixat operatius 16 PC. El proper divendres tornarem per instal·lar-los el sistema operatiu i continuar reparant els equips del centre.

    En una segona fase, cap al segon trimestre, també farem tutories de suport en formació d'alumnat envers noves tecnologies mitjançant classes que prepararan i que impartiran als boixos.