[MSI] A2: Compressió i descompressió d'arxius

 Comprimir un arxiu o conjunt d’arxius consisteix en reduir la seva grandària, sense que existeixi una pèrdua d’informació. Aquesta reducció de grandària ens permetrà:

-    Ocupar menys espai als suports d’emmagatzemament.

-    Major agilitat en el transport del fitxer per Internet.

-    Mantenir còpies de seguretat.

Quan la compressió es realitza sobre més d’un fitxer, en un fitxer destí també es porta a terme el procés d’empaquetament. Això consisteix en agrupar tota una relació de fitxers en un fitxer destí el nom del qual identifiqui la relació de fitxers que conté. Es pot realitzar un empaquetament sense necessitat de comprimir.

Al mercat existeixen moltes utilitats per a comprimir i descomprimir fitxers de Windows. Entre les més utilitzades estan Winzip i WinRAR. WinRAR és un compressor/descompressor d’arxius que admet molts formats de fitxers comprimits (.zip, .rar, .iso, .arj o .cab entre altres).

Aquestes eines ens permeten també establir una contrasenya per tal de poder descomprimir els arxius i que, sense ella, l’arxiu serà il·legible.

Per a més informació sobre el funcionament del Winrar,  podeu veure aquest document de Proyecto Autodidacta o consultar els següents vídeos:

PRÀCTICA

1. Quins altres formats de compressió existeixen a banda del .rar?

2. Crea al teu escriptori una carpeta anomenada "pràctica_Winrar" i posa-hi dintre dues activitats de classe. Fes una captura de pantalla.

3. Comprimeix el fitxer de manera que quedi l'arxiu "pràctica_Winrar.rar". Fes una captura de pantalla.

4. Cerca l'opció per posar al fitxer una contrasenya de manera que demani un password en obrir l'arxiu. Fes una captura de pantalla de les opcions que has hagut de marcar i una altra que demostri com et demana el password d'obertura. Explica tot el procés que has seguit per fer-ho.

5. Aquesta vegada, modifica el fitxer perquè surti un comentari dins el Winrar. Fes una captura de pantalla de l'opció que has marcat per aconseguir-ho i una altra de com apareix a l'usuari.

Desa la informació al Moodle.

    Comments

    No responses to “[MSI] A2: Compressió i descompressió d'arxius”

    Publica un comentari a l'entrada